Lösin Nedir?

11 Nisan 2023 10:48
Amino Asit
Image

DNA’nın kodlamış olduğu amino asitlerden bir tanesidir. Esansiyel bir amino asittir bu sebepten dolayı vücutta lösin sentezlenmez ve dışarıdan besinlerle alınması gerekmektedir. Lösin amino asidi büyüme çağındaki kişiler için gelişim açısından gereklidir. Yetişkin bireylerde ise lösin amino asidine azot dengesini sağlamak için gerek duyulmaktadır. Her amino asitte olduğu gibi lösin de protein sentezine katılmaktadır. BCAA’yı oluşturan 3 temel amino asitten bir tanesidir. Vücutta gerçekleşmekte olan birçok metabolik faaliyetlerde etkili olmaktadır. Kas hücrelerine direkt etki etmektedir. Glikoz homeostazında görev alır ve obeziteye karşı direnç gösterir. Lösin amino asidine hayvansal ve bitkisel proteinlerden ulaşılabilir. 

Lösin Ne İşe Yarar?

    Diğer amino asitler gibi lösin de protein sentezine katılmaktadır. Açlık ve tokluk hislerinin düzenlenmesinde rol oynar. Vücutta gerçekleşmekte olan birçok metabolik faaliyetlerde önemli bir konuma sahiptir. (lipid ve glikoz metabolik faaliyetleri, enerji harcanması düzenlenmesi, metabolizma işleyişi vb.) 

Lösin Faydaları 

    Lösinin en önemli faydalarından bir tanesi protein sentezini diğer amino asitlere oranla daha hızlı gerçekleştirmesidir. Bu sayede kas oluşumunu daha hızlı gerçekleştirir. 

  • Gerçekleştirilmiş olan bilimsel çalışmalarda lösinin yağ hücrelerini öldürdüğü görülmüştür. Bunun yanında ise kas hücrelerini de koruduğu gözlemlenmiştir. Buradan çıkaracağımız şey lösin amino asidi kilo kaybına neden olurken kas kütlesinin aynı kalmasını sağlamaktadır. 
  • Lösin amino asidi kolesterolün düzenlenmesinde de rol oynamaktadır.
  • Kullanma talimatında yazan bilgilere göre lösin alımını artırmak daha fazla kas kütlesine sahip olmaya yardımcı oluyor.

Lösin Zararları

    Talimatlarda yazanlar dışında fazla miktarda lösin kullanımı bazı sorunlara yol açabilir. Bunlara bağlı olarak yan etkiler gerçekleşebilir.  Bu etkiler kişiden kişiye değişebilmektedir. Bu yan etkilerin görülmesinin ana sebebi ise lösinin insülin duyarlılığı ve vitaminler üzerindeki etkisidir.  Fazla kullanımda karşılaşılabilecek yan etkilere örnek vermek gerekirse:

  • Lösin günlük kullanımda 30gr dan fazla alınırsa B3 ve B6 vitaminlerinin etkisini azaltmaktadır. Bunlara bağlı olarak B vitamini eksikliği oluşur ve bazı hastalıklara kapı açılmış olur. 
  • Lösin, kan şekerini düşmesine sebep olmaktadır. İnsülin kullanan diyabet hastalarında kan şekerini ciddi oranda düşürmektedir. Bu ani düşüşten kaynaklı olarak halsizlik, bayılma ve koma gibi rahatsızlıklar meydana gelebilir.