Protein Tozu Nasıl Üretilir?

11 Nisan 2023 10:50
Protein
Image

Basit bir şekilde söylemek gerekirse protein tozu, peynir yapım endüstrisinin bir yan ürünü olarak karşımıza çıkar. Peynir altı suyu proteini 2 farklı ana proteine sahiptir. Bunlar Kazein ve peynir altı suyu proteinidir.

Peynir yapma işlemi sırasında süt ısıtılır ve istenmeyen bakterilerin öldürülmesi sağlanır. Sıcaklığın artmasıyla birlikte süt lorlara ve peynir altı suyuna ayrılır.

Ayrılma işleminden sonra pıhtılar süzdürülür ve geriye kalan kısım peynir altı suyudur. Peynir altı suyu orijinal halindeyken şu bileşenlerden oluşur: Çoğunluk olarak su, bir miktar protein, yağ, karbonhidrat ve laktoz. Peynir altı suyu daha sonra birçok filtreleme ve kurutma işlemlerinden geçerek bildiğimiz protein tozu haline gelir.

Protein Tozu Üretirken İzlenen Adımlar

Sütün Alınması

Peynir altı suyu proteini, hayvansal bazlı bir üründür ve süt endüstrisinden elde edilir. Sütün ana kaynağı açık havada yetiştirilmiş olan ineklerdir.  Bu kısımda açık havada yetiştirilmiş olmaları oldukça önemlidir. Çünkü açık havada yetiştirilmiş olan inekler büyüme hormonu ve antibiyotikten uzak kalmış ve sadece otla beslenmiş anlamına gelmektedir. Sütün kalitesinin artması sağlanmaktadır. Sütün ham hali %5 laktoz, %4 yağ ve %3,5 protein içermektedir.

Taşıma

Soğutulmuş olan süt, büyük soğutmalı tanklar yardımıyla en yakın fabrikaya ulaştırılır.


Pastörizasyon

       Yeni sağılmış olan süt insanların sağlığına zararlı olabilecek bakteriler içermektedir. Tüketim aşamasına geçilmeden önce pastörize edilmesi gerekmektedir.  Sağlığa zararlı olabilecek bakterileri öldürmek için önce süt yüksek sıcaklığa kadar ısıtılır hemen ardından hızlı bir şekilde soğutulur. Sütün içerisinde bulunan önemli besin maddeleri bu yüksek ısıdan etkilenmez. Bu işlem sayesinde sütün içerisinde bulunan bakteriler uzaklaştırılmış olur. Pastörizasyon aşamasından sonra süt %80 kazein ve %20 peynir altı suyu içermektedir. Bu işlemden sonra dönüşüme hazır hale gelmiş olur.

Sütün Ayrıştırılması

      Pastörize edilmiş olan süte enzimler eklenerek kazein misel yapısı değiştirilir ve sütün kesilmesi sağlanmış olur. Böylece sütün ana kısmı lor haline gelmiş olur. Sütün ayrılmış olan katı kısmı peynirler için temel ürün olarak kullanılır. Geriye kalan sıvı kısım ise peynir altı suyudur.

  1. Mikro Filtreleme

       Özel olarak üretilmiş olan filtreler kullanılarak protein süzdürülür. Kullanılan filtrelere mikro filtre veya ultra filtre denmektedir. Bunun sebebi filtreler üzerindeki deliklerin mikroskobik düzeyde olmasıdır.  Bu işlem soğuk ortamda gerçekleştirilmektedir. Bu işlem sayesinde peynir altı suyundan çoğu yağ ve laktoz ulaştırılmış olur. İşlem sonrasında ortaya çıkmış olan ürün, peynir altı suyu proteini konsantresinin temelidir.

Sprey Kurutma

      Sonraki işlemde peynir altı suyu bir kurutucuya konmaktadır.  Verilen sıcak ve soğuk havanın etkisi sayesinde su uzaklaştırılmış olur. Doğru yapılmış olan bir sprey kurutma aşamasında peynir altı suyu besin değerlerini kaybetmez ve proteinin denatüre olması engellenmiş olur.

Kalite Kontrol Aşaması

      Tatlandırma aşamasına geçilmeden önce protein tozunun kalite kontrolü yapılmaktadır. İçermiş olduğu protein miktarı kesinlikle ölçülmelidir. Son ürün %80-90 aralığında protein içermektedir.

Tatlandırma Aşaması